Redovito održavanje te pravovremena zamjena potrošnih dijelova ključan su faktor u produljenju radnog vijeka visokotlačnih perača.

 

Već smo pisali o vrstama visokotlačnih perača te odabiru idealnog perača za Vaše potrebe. Na hladnu ili vruću vodu, s električnim ili endotermičkim motorom - podjela je mnogo, kao i samih visokotlačnih perača, no ono što je zapravo bitno jest odabir perača koji će zadovoljavati upravo Vaše potrebe te uvjete za rad. Također, poželjno je da perač svoje karakteristike zadrži što dulje, jer upravo su one razlog odabira određenog perača. Stoga je ključan faktor u produljenju radnog vijeka visokotlačnih perača njihovo pravovremeno održavanje.

Kako su za zimska razdoblja s niskim temperaturama optimalno rješenje perači na toplu vodu, postupke održavanja prikazat ćemo na visokotlačnom peraču Patriot 150 Gold 230/50, namijenjenom za čestu upotrebu na srednjim površinama s otpornom prljavštinom. Riječ je o kvalitetnom peraču na vruću vodu, pogonjenom indukcijskim motorom s termalnom zaštitom. Pumpa perača dolazi s tri klipa te glavom izrađenom od mesinga, a više detalja o samom peraču možete pronaći u našem web shopu.
 

Neovisno o tome za koji ste se visokotlačni perač odlučili, za osiguranje dugog vijeka upotrebe nužno je redovito održavanje uređaja. Neke je intervencije potrebno odrađivati pri svakoj upotrebi, dok su druge određene brojem sati korištenja uređaja. Svi intervali održavanja visokotlačnih perača, kao i postupci koje je potrebno izvršiti biti će prikazani u nastavku teksta, podijeljeni u dvije glavne skupine - rutinske i dodatne postupke održavanja.


Rutinski postupci održavanja visokotlačnih perača


Za početak, prikazat ćemo rutinske postupke održavanja koje možete redovito obavljati sami, bez odlaska u ovlašteni servis i bez prisutnosti stručne osobe. Važno je napomenuti kako samostalni složeniji popravci uređaja nisu dopušteni te mogu rezultirati poništavanjem jamstva.

Pri svakoj upotrebi:

 • provjerite ispravnosti dijelova perača - kabela za napajanje, crijeva za vodu, spojeva, pištolja za vodu, crijeva pištolja

Kao što je vidljivo iz prve natuknice, prije svake upotrebe Vašeg visokotlačnog perača potrebno se uvjeriti u ispravnost svih njegovih dijelova. U slučaju uočavanja oštećenja nastalih prilikom posljednjeg korištenja ili pri skladištenju uređaja, oštećene je dijelove potrebno zamijeniti zamjenskim dijelovima ovlaštenog dobavljača. Za izvršavanje same zamjene potrebno se obratiti za to stručnoj osobi, posebice ako je riječ o zamjeni kabela ili sličnih dijelova. Za ovakve, a i slične popravke, možete se obratiti našim servisima koji se nalaze u Novom Marofu, Bjelovaru i Koprivnici.

Jednom tjedno

 • provjerite filter za vodu te ga po potrebi očistite

Neovisno o broju radnih sati uređaja u tom periodu, jednom tjedno je potrebno izvršiti provjeru usisnog filtera. Naime, za rad bilo kojeg perača, potrebno ga je spojiti na izvor vode koji će ga opskrbljivati za rad, a često se u vodi može pronaći razna prljavština i nečistoće koje mogu oštetiti perač. Takve se nečistoće mogu nakupljati na usisnom filteru, što može rezultirati vibriranjem perača te glasnim radom pri korištenju. Stoga ga je potrebno redovno održavati. U slučaju uočavanja nečistoća, filter perača očistite. Kako biste to mogli učiniti, odvrnite kapicu (1) te odvojite filter (2) od ostatka perača (3). Poziciju spomenutih dijelova na peraču možete vidjeti na slici u nastavku.

Mlazom tekuće vode ili komprimiranim zrakom očistite filter. Ako niste u mogućnosti na ovaj način očistiti filter zbog velike količine nataloženog kamenca, provjerite službene upute Vašeg perača. Naime, korištenje sredstva protiv kamenca za čišćenje filtera dopušteno je samo u slučaju da službene upute za korištenje dobivene uz proizvod to nalažu. U ekstremnim slučajevima, kontaktirajte ovlašteni servis ili trgovca za kupnju novog, rezervnog filtera.

Jednom mjesečno

 • provjerite i očistite mlaznicu
 • izvršite provjeru razine ulja te u slučaju nedostatne količine nadopunite spremnik Vašeg perača

Mlaznica perača blokirana naslagama kamenca ili neki drugim stranim predmetom može rezultirati time da Vaš perač ne doseže maksimalan radni tlak, čime će protok vode biti nedovoljan za željeni efekt čišćenja. Stoga je, kao što je već spomenuto, mlaznicu perača potrebno očistiti jednom mjesečno, a također je i prije početka rada potrebno provjeriti izvor vode. U slučaju da odaberete Patriot Gold perača, s njime isporučujemo i alat za čišćenje mlaznice. Kako biste očistili mlaznicu (1), dovoljno je umetnuti dobiveni alat za čišćenje u otvor mlaznice (2).

Ako se uz Vaš odabrani perač alat za čiščenje mlaznica ne isporučuje, moguće je iskoristiti drugi predmet sličnih karakteristika, koji ćete moći umetnuti u otvor mlaznice. U slučaju da nakon čišćenja mlaznice te provjere dotoka vode i dalje ne postižete prihvatljive rezultate, potrebno ju je zamijeniti.

 

Dodatni postupci održavanja visokotlačnih perača


Osim rutinskih postupaka održavanja, za osiguranje dugog radnog vijeka perača potrebno je napraviti i dodatne intervencije. Sistematičan prikaz održavanja prikazan je u nastavku, no još jednom naglašavamo kako se za složenije postupke potrebno obratiti ovlaštenom servisu ili za to stručnoj osobi te su ovdje navedeni samo kako bismo Vam na njih obratili pozornost i osigurali da redovno održavate svoje uređaje. 
 

Svakih 100 radnih sati ili svaka 3 mjeseca

Prva skupina dodatnih postupaka održavanja izvodi se svaka 3 mjeseca ili svakih 100 radnih sati. Dakle, ukoliko zbog intenzivnog korištenja perača dosegnete 100 radnih sati u roku kraćem od 3 mjeseca, potrebno je provesti ove postupke iako nisu prošla 3 mjeseca. Postupci koje je u tom slučaju potrebno provesti su sljedeći:

 • Provjera hidrauličkog kruga pumpe
 • Provjera razine ulja u pumpi
 • Provjera pričvršćenja pumpe
 • Provjera/zamjena mlaznice za gorivo
 • Provjera/zamjena filtera za vodu

Kao što je moguće vidjeti, osim već spomenutog i objašnjenog održavanja filtera i mlaznice, potrebno je voditi računa o pumpi vašeg uređaja. Stoga biste svaka tri mjeseca ili 100 radnih sati trebali provjeriti hidraulički krug, razinu ulja te pričvršćenje ventila pumpe, o čemu ćete više moći saznati u jednom od naših idućih blogova. 


Svakih 200 radnih sati ili svakih 6 mjeseci

Neprikladno održavanje perača može rezultirati gubitkom karakteristika zbog kojih ste se odlučili na kupovinu istog. Primjerice, neredovitom provjerom bojlera te uklanjanjem nataloženog kamenca, može se desiti da perač ne postiže željenu temperaturu vode, odnosno temperaturu navedenu u specifikacijama. Stoga je potrebno redovito čišćenje bojlera od naslaga kamenca. Osim kamenca, ovisno o vrsti Vašeg perača, neisporučivanju vruće vode uzrok može biti i nedostatak goriva u spremniku bojlera te blokada dizelskog filtera. Problem nedostatka goriva jednostavno ćete riješiti njegovim dodavanjem, dok ćete blokadu dizelskog filtera otkloniti čišćenjem ili zamjenom. Posljednji česti uzrok neisporučivanju vruće vode jest uključenje sigurnosnog termostata u bojleru. U tom slučaju potrebno je pustiti perač da se ohladi nekoliko minuta, a zatim resetirati uređaj. 

Ukratko, kako biste performanse perača zadržali na visokoj razini, svakih 6 mjeseci ili svakih 200 radnih sati potrebno je izvršiti i sljedeće provjere te zamjene dijelova perača: 

 • Provjerite usisne i dovodne ventile
 • Zamijenite mlaznice za gorivo
 • Provjerite sigurnosni ventil
 • Zamijenite ulje pumpe
 • Zamijenite filtere i mlaznice
 • Očistite naslage kamenca na grijaču vode (bojleru)

Pogledajte našu ponudu