Saznajte kada i kako naoštriti lanac motorne pile te redovitim održavanjem osigurajte dugi radni vijek Vaše pile!

 

Istaknuto iz članka:

 • Lanac motorne pile potrebno je zamijeniti ukoliko je neki od zuba kraći od 4 mm ili napuknut
 • Oštrenje je poželjno napraviti okvirno prilikom svakog drugog nadolijevanja goriva
 • Svi zubi vašeg lanca moraju biti jednake duljine
 • Prilikom oštrenja koristite specijaliziranu okruglu turpiju za lanac odgovarajućeg promjera (vodič u tekstu)
 • Uz ovakva manja oštrenja lanca, poželjno je i periodičko oštrenje lanca u ovlaštenom servisu
 • Pri oštrenju koristite zaštitnu opremu (rukavice)
   

Provjerili ste ponudu Comet.hr webshopa te se opremili za radove oko kuće motornom pilom King uz gratis sjekiru? Ili ste možda već otprije ponosni vlasnik King, Husqvarna, HiKoki ili neke druge od motornih pila? Neovisno o tome u kojoj se situaciji nalazite, za uspješno i efikasno korištenje ovih uređaja potrebno je redovito održavanje i servisiranje, a kao jedan od glavnih postupaka koje je potrebno provesti ističe se redovito oštrenje lanca motorne pile. Stoga ćete u ovom blogu moći saznati kada je pravo vrijeme za oštrenje lanca Vaše pile, kako to pravilno učiniti te koji su Vam alati za to potrebni.

Kada je potrebno naoštriti lanac motorne pile?

Lanac Vaše pile potrebno je provjeriti prije svake uporabe, a okvirno rečeno, naoštriti ga prilikom svakog drugog nadolijevanja goriva u spremnik. Ukoliko nema vidljivih oštećenja te počnete s korištenjem pile, potrebu za oštrenjem možete prepoznati ako:

 • pila teško započinje rez u drvetu, odnosno ako je potreban povećani pritisak da bi obavili piljenje
 • ako se pila prilikom rezanja odbija, trza te proizvodi vibracije
 • ako prilikom okomitog reza stvara piljevinu – oštra pila stvara veće strugotine, a ne sitnu prašinu
 • ako proizvodi dim prilikom rezanja.

Napomena: Ukoliko je najduži dio nekog od reznih zuba Vaše motorne pile kraći od 4 milimetara ili na nekom od njih pronađete pukotine, oštrenje lanca nije prikladan postupak za održavanje, već je lanac potrebno zamijeniti.

Koji su alati potrebni za oštrenje lanca motorne pile?

Što je majstor bez alata stara je izreka koje ćemo se i mi pridržavati, stoga se prije oštrenja lanca motorne pile potrebno „naoružati“ sljedećim:

 • zaštitnim rukavicama izrađenim od otpornog materijala
 • specijalnom, okruglom turpijom za lanac motorne pile
 • držačem turpije
 • plosnatom turpijom

Zaštitne rukavice odgovarajućih karakteristika nužna su mjera opreza koja će Vam omogućiti sigurno oštrenje lanca motorne pile uz izbjegavanje potencijalnih porezotina nastalih držanjem oštrog lanca.

Drugo što Vam je potrebno jest već spomenuta okrugla turpija za lanac motorne pile, za koju je iznimno bitno da je napravljena isključivo za tu namjenu, iz razloga što standardne okrugle turpije nisu odgovarajuće za ovaj zadatak te mogu prouzrokovati daljnje oštećenje lanca pile, smanjiti njegove performanse, a samim time i rezni učinak. Stoga još jednom napominjemo kako je potrebno voditi računa o odabiru odgovarajuće okrugle turpije, a neovisno o tome koji vam je promjer turpije potreban, iste možete pronaći u Comet maloprodajama te Comet.hr webshopu. Također, osim turpija izrađenih specijalno za održavanje lanaca motornih pila, pregledajte i nove artikle u našem asortimanu - turpije za metale te nemetalne materijale brenda King.

Sama odluka o tome koju ćete specijalnu turpiju koristiti za oštrenje temelji se na koraku lanca Vaše pile te ju je potrebno izvršiti u skladu s vodičem u nastavku:

U slučaju da Vaša pila nema brojkom naznačen korak na zakovicama lanca, za određivanje koraka potrebno je izmjeriti udaljenost od sredine jedne zakovice do sredine druge, te tu udaljenost podijeliti s dva. Time ćete dobiti udaljenost u milimetrima koju je zatim potrebno podijeliti s 25,4 kako biste ju pretvorili u inče ('').

Pro savjet: s vremenom i redovitim oštrenjem će se lanac Vaše pile istrošiti, stoga će za starije motorne pile, odnosno lance možda biti prikladnije turpije većeg promjera. Ukoliko se ne odlučite za zamjenu starog lanca novim, prilikom odabira turpije posavjetujte se stručnom osobom.

Kako naoštriti lanac motorne pile?

Provjerili ste lanac svoje pile, uočili potrebu za oštrenjem te se opremili odgovarajućim alatom. Prije nego se bacite na oštrenje lanca, potrebno ga je očistiti od eventualnih nečistoća te ga zategnuti i zakočiti za oštrenje. Kako zakočiti lanac možete vidjeti na slici u nastavku, a po zatezanju lanca, fiksirajte motornu pilu. Nakon što to učinite, spremni ste za sam postupak oštrenja lanca pile.

Svi zubi lanca pile moraju biti jednake duljine, pa pronađite najkraći zub lanca koji će vam biti mjerilo za oštrenje ostalih zuba. Nakon što ga pronađete, označite ga markerom da bude lako uočljiv kako biste po završetku oštrenja bili sigurni da ste naoštrili sve zube. Za oštrenje lanca pod pravim kutom koristite držač turpije, koji također možete pronaći u našoj ponudi. On će Vam svojim oznakama pravilnih kutova brušenja olakšavati posao, a koristite ga tako da oznake budu paralelne s lancem koji brusite. Ukoliko ne koristite držač, vodite računa da kut oštrenja bude oko 30 stupnjeva.

Primite drvenu dršku na kraju turpije čvrsto jednom rukom, a drugom sam vrh turpije, odnosno držača turpije ukoliko ga koristite. Započnite s brušenjem. Prilikom oštrenja lanca turpijom, bitno je da brušenje vršite samo u jednom smjeru što znači da ćete prema naprijed vršiti pritisak i brusiti lanac, dok ćete pri vraćanju, odnosno povlačenju turpije prema sebi istu podići kako ne bi zahvaćala lanac. Za optimalno brušenje, važno je uvježbati sam pokret turpijom. Pritisak turpije na lanac prilikom cijelog pokreta oštrenja mora biti ravnomjeran te sam pokret mora teći bez zastoja, kako biste postigli željenu oštrinu noža i glatke rubove. Također, brojite poteze brušenja te sve rezne zube uvijek oštrite jednakim brojem poteza, kako je krajnji cilj postići jednaku duljinu svih reznih zubi.

Na objašnjen način prvo naoštrite jednu stranu svih zubi, odnosno sve lijeve zube, a zatim okrenite motornu pilu za 180 stupnjeva i započnite s oštrenjem druge strane, desnih zubi. 

Nakon što ste završili s opisanim postupkom, lanac motorne pile je naoštren, a pila spremna za korištenje. No valja napomenuti kako bi za dugi radni vijek pile lanac periodički trebale naoštriti i stručne osobe pomoću prikladne aparature. Za ovakve detaljnije postupke oštrenja lanca motorne pile možete se obratiti našem servisnom osoblju na lokacijama u Novom Marofu, Bjelovaru i Koprivnici.

 

Pogledajte ponudu King turpija za sve namjene